Založ si blog

Hm, hm 165. Remiška nikdy nesklame !

Urobila som si domácu úlohu. Niežeby som bola kockatá hlava, ale nemám rada, keď zo mňa ktosi dlhodobo robí vola. No nie som ani kvalifikovaná právnička, preto som sa doteraz nezapájala do divokej polemiky ohľadne aplikácie toľko kritizovaného paragrafu 363. Úprimne – už ma dokonca štval. No hádajte, kto naposledy vyrukoval s jeho kartou? Tí bystrejší si ľahko domyslia, že ňou bola superstar nášho politického nebíčka, ten vzácny úkaz na jasnej oblohe – pani Veronika Remišová. Azda ona je na rozdiel odo mňa právničkou? Omyl. Je skôr pritakávajúci papagáj než prefíkaný fiškál! A ak si ona trúfa kafrať do ošemetnej témy, vari to zvládnem aj ja!

Hlupák sa čuduje, ale múdry človek sa pýta. /Disraeli/

Ja zvládnem oboje. Postupne, v správnom poradí. Najprv som sa začudovala, aké veľkolepé FUJ zo seba pani diskutujúca vypustila, až potom som sa pýtala… To infantilné tvrdenie totiž znelo: „Veď sa na to len pozrite! Toľkokrát aplikované použitie trišesťtrojky tu predsa nikdy nebolo! A vlastne tu nebolo ani raz predtým! To až pán generálny prokurátor Žilinka ho tak zneužíva!“

Je to naozaj tak? Alebo platí: „Dávajte si pozor na falošné vedomosti. Sú totiž oveľa nebezpečnejšie ako nevedomosť.“ /George Bernard Shaw/

Tak si to stručne zhrňme. Definícia § 363: „Generálny prokurátor zruší právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta, ak takým rozhodnutím alebo v konaní, ktoré mu predchádzalo, bol porušený zákon. Porušením zákona sa rozumie podstatné pochybenie, ktoré mohlo ovplyvniť rozhodnutie vo veci.“ Zrozumiteľné, výstižné, jasné. Čo z toho vyplýva pre mňa? Že to Remišovej FUJ sa dá použiť presne naopak, hoci ona si to zjavne vôbec neuvedomila /ako už neraz!/. Prakticky sama si strelila gól do vlastnej brány! Ide skutočne o skryté, politicky motivované nadužívanie daného paragrafu alebo o šlendriánsky odvedenú prácu, kvôli ktorej sa obžalovací spis nemohol zodpovedne predložiť súdu? Keďže doteraz si pán Žilinka zakaždým bez problémov verejne obhájil svoje nekompromisné konanie, ja by som sa prihovárala za druhý variant. Práca chvatná, málo platná. Všetko šité horúcou ihlou. Tu nedostatočne zdokumentované dôkazy, tam zapracovala agentúra Jedna pani povedala, onam zas chyby v procesných úkonoch. Pán generálny predsa netvrdil, že potenciálny páchateľ je či nie je vinný, ale že bol alebo by bol porušený zákon. Nikdy sa nepostavil na ničiu stranu. Iba to tak vyzeralo, keď sa v hľadáčiku vtedajšej Matovičovej koalície „čírou náhodou“ hromadne, zaradom ocitli predstavitelia opozície. Na koľkých z nich existovali relevantné, dostatočné dôkazy? Prakticky na žiadneho. A na vine je pán Žilinka alebo sfušovaná robota predkladateľov? Či, nedajbože, poctivosť a čistota perzekvovaných?

Nebojím sa armády levov, ktorú vedie ovca. Bojím sa armády oviec, ktorú vedie lev. /Alexander Veľký/

Vám sa nezdá, že sme zbytočne preprokurátorovaní? A mne veru hej. Možno som „stará štruktúra“, ale čo bolo zlé na klasickom modeli nášho súdnictva? Keď bol potenciálny páchateľ na základe slušných priamych či množstva nepriamych dôkazov vzatý do väzby, aby ho prokurátor žaloval v predmetnej veci, advokát obhajoval a následne sudca odsúdil či neodsúdil? To sa medzi generálnou a špeciálnou prokuratúrou nedal urobiť dáky konzistentný rozumný prienik? Otázky, otázky, samé otázky a zmysluplné odpovede nikde. Z mojej strany len ďalšie slovenské FUJ. Pána Lipšica si ako právnika vysoko vážim, no vďaka nemu sa vynorilo aj to nasledujúce, pretože sa naplnilo ono prastaré : „Všetci sme si rovní, len niektorí rovnejší.“ Od deväťdesiatych rokov minulého storočia som všade, kde som sa uchádzala o prácu, alebo som žiadala o živnostenský list, musela predložiť aj výpis z registra trestov. Aj preto ma svojho času nesmierne zaujal fakt, že sa na taký vysoký post, akým nesporne je funkcia Špeciálneho prokurátora SR, dostal človek súdený a odsúdený s podmienečným odkladom na 5 rokov, hoci aj „len“ za prečin neúmyselného usmrtenia pri dopravnej nehode. Hneď po nehode sa síce vzdal mandátu poslanca /heč!/, ale vzápätí kandidoval „vyššie“. A teraz máličko dátumov: Matovič predsedom vlády od 21.3.2020 do 1.4.2021. Lipšic v podmienke špeciálom od 15.2.2021. Komu to smrdí, nech zdvihne ruku! Nie, naozaj, ja fakt nie som žiadny konšpirátor, ale rovnako nie som ani naivný blbeček. Náhoda? Vrav tomu, čo seno žerie! FUJ, FUJ, FUJ!

Nuž, a moje záverečné FUJ súvisí s dvomi predchádzajúcimi. Ak by som aj bola ochotná prižmúriť jedno oko nad počtom prokuratúr a prokurátorov, ako je potom možné, že podaktoré kauzy sa ťahajú donekonečna? Za všetky aspoň jedna: zachytili ste správu o tom, že prípad údajnej policajnej šikany voči skupine maloletých údajne poškodených šikanovaných nie je ešte ani po 14-ich rokoch uzavretý? Ba práve naopak! Jeho vyšetrovanie sa vracia na začiatok. Po štrnástich rokoch! Možní šikanujúci už majú vnukov, možné obete šikany vlastných maloletých potomkov. A viete, čo je na tom najsmiešnejšie? Že obidve strany sa rovným dielom môžu domáhať odškodnenia za prieťahy v konaní. Ak neuspejú u nás, tak na európskom súde zaručene… No nie sme to my skvelá krajina? Skutočná, nefalšovaná výkladná skriňa Európy! Či…?

Hm, hm 205. Rasizmus naruby

15.03.2024

Čo nové vo svete? Stále dokopy nič. Vpravo pokračuje zdanlivo neriešiteľná bratská „špeciálna vojenská operácia“, ktorá sa v priebehu dvoch rokov zvrhla na celkom legálnu vojnu, vľavo sa zas teroristické útoky presunuli do podzemia a vzájomné vyhladzovanie napajedených susedov. Báťuška Putin vďaka moderným kozmetickým metódam navonok priam srší zdravím, [...]

Hm, hm 204. O farbách trochu inak

07.03.2024

Odborníci z celého sveta sa ešte stále nedohodli na jasnej, prostej kategorizácii ľudskej populácie. I keď viacerí laici sa tvária, že v tom majú prehľad, len tápu. Čo sa naučili v škole, tomu veria doteraz. No myslím, že v dvadsiatom prvom storočí je hanbou, že civilizovaný svet v tejto otázke nepokročil ani o o krok. Žeby sme v tom pohli práve my? Každé známe [...]

Hm, hm 203. Pani, a čo je vás do toho ?

25.02.2024

V ten deň bolo naozaj nevľúdne počasie. Ako sa vraví: psa by si nevyhnal. Že sa predo mnou niečo deje, som zaregistrovala až v polovici detského ihriska, kadiaľ viedla skratka k zastávke na autobus. Najprv ma upútal zvukový signál, až potom nasledoval optický. Zvláštne kňučivé kvílenie sa ozývalo od zeme. Okolo neho stála trojica desať či dvanásť-ročných galganov, z [...]

Rusko, Deň víťazstva

Poľský minister: Západ má na výber, či porazí Rusko na Ukrajine alebo na poľských hraniciach

28.04.2024 12:48

Sikorski tvrdí, že keby Putin vyhral, bol by ako Hitler. Zmocnil by sa priemyslu a Ukrajincov by poslal bojovať ďalej na západ.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Polícia odstránila propalestínske tábory na troch amerických univerzitách

28.04.2024 10:58

Polícia v sobotu zadržala takmer 200 ľudí na troch amerických univerzitách, kde sa konali protesty proti vojenskej operácii Izraela v Pásme Gazy.

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

olitat

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 205
Celková čítanosť: 696225x
Priemerná čítanosť článkov: 3396x

Autor blogu

Kategórie