Založ si blog

Hm, hm 175. Ako Fico bez slov odrovnal Hegera

Po celom svete zúria ničivé požiare a víchrice, na Slovensku zas najviac vyčíňajú zabudnuté medvede a predvolebný boj. Nič nové pod slnkom, čo by ma zodvihlo z kresla. Do žiadnej z tých udalostí nemám ako zasiahnuť, ani ich zatiaľ výrazne ovplyvniť. V priebehu mesiaca ma zopárkrát čosi aj pobavilo, ale nestálo to za môj skromný kritický komentár. Aký postoj sa dá zaujať trebárs k televíznej debate štyroch hostí, ktorí všetci naraz na seba v priamom prenose odušu revú? Navyše, ak sa k nim ako piaty veselo pridá aj pán moderátor? Po chvíli som celkom stratila prehľad, po dvoch chvíľach aj sluch, a keď už-už hrozilo, že prídem aj o zdravý rozum, tak som ich dobre natrénovaným trikom jednoducho vypla. V kritických situáciách vrelo odporúčam každému, kto sa v zdraví tých nešťastných predčasných volieb mieni dožiť…

Z drobných, pomaličky poskladaných čriepkov, som už dávnejšie usúdila, že pán Fico už nemusí robiť vôbec nič – iba v úplnom pohodlí, z bezpečného úzadia sledovať cvrkot. Svoju taktickú hru úspešne rozbehol a zvyšok bezodplatne zaobstarajú jeho oponenti i zanietení fanúšikovia. Spravodlivo, pol na pol. Úplne postačí, ak im zamáva z okna a paradoxne ich opätovne spojí v jeden celok, obojstranne mu nadháňajúc body. Jedni nevedomky, druhí nadšene.

Do tej poslednej debaty sa oproti pánovi Ficovi hrdinsky znova usadil pán Heger, ktorý sa možno nazdával, že uspeje lepšie ako mierne politicky zneuctená pani Letanovská. Teoreticky to tak aj malo byť. Teoreticky. Dvaja bývalí predsedovia slovenskej vlády mali mať rovnosť mentálnych dispozícií a šancí. No ako to už býva, teoretické predpoklady nenaplnili očakávania. Už v prvých minútach bolo nad slnko jasnejšie, kto bude víťazom a kto porazeným. Pán Fico si pokojne vypočul prvú moderátorskú otázku a práve sa hotovil na ňu odpovedať, keď tu mu pán Heger hneď po dvoch úvodných vetách skočil do reči. A robil to po celý čas trvania diskusie. Edko na mňa pôsobil ako niekto medzi profesionálnym vodičom trpiacim hemoroidmi a vystresovaným maturantom. Zvolil taktiku agresívneho prístupu. Neprimerane hlučným hlasom, okázalými gestami, pitoresknými znevažujúcimi úškľabkami, trápnymi výpadmi, celkom ignorujúcimi témy nastolené redaktorom. Pán Fico sa prakticky nedostal k slovu a napokon to vedome vzdal aj on, rovnako ako pán domáci. A keď si neodpustil ironickú poznámku, že kolega poslanec asi frčí na viagru, už viac nebolo treba. Rozkokošený Heger sa dal vyprovokovať a celému diváckemu svetu vysvetlil, že on sa veru nemusí uchyľovať k podobným chemikáliám, pretože ako každý vie, má štyri deti a… A to sa už ironicky usmieval aj pán moderátor. Ja som sa doma chechtala ako malá. S podaktorými ľuďmi je veľmi ľahké manipulovať tak, aby si sami na krk natiahli slučku. Pointa debaty šla do hája. Heger úplne nelogicky skákal z témy na tému ako postrelený zajac. Z nadmernej hyperaktivity bez varovania prechádzal do takmer katatonického stavu a späť. Ústredným bodom programu boli dve pravidelne sa obmieňajúce frázy. Tou prvou sa stal nezmieriteľný boj Demokratov proti Ficovskej mafii, tou druhou jej hrôzostrašné obavy pred spravodlivým potrestaním. Ak Edkovi čo i len na sekundu došiel dych, predstaviteľ SMERu hodil do pľacu slovko „viagra“ a celé sa to zopakovalo. Mne sa na rozdiel od neho zdalo, že Heger v tú nedeľu raňajkoval pušný prach zaliaty výživným rumom. Inak si jeho absurdné vystúpenie vysvetliť nedokážem! A zatiaľ čo sa Heger naďalej strápňoval, Fico už do konca nepreriekol ani pol slova. Trpezlivo sedel, šťastne sa usmieval a predpokladám, že v duchu tipoval, koľko percent predvolebných preferencií získa na teatrálnom Edkovom vystúpení.

Občas sama seba prekvapím. A čo som mohla od trapoša Hegera čakať? Stačilo mi spomenúť si na iný, ešte veľkolepejší prešľap, dokonca na medzinárodnom podujatí, konanom nedávno v Bratislave, ktorého sa zúčastnil pán prezident Macron. Ani tam sa Edko nezachoval v súlade s obecne tradičným protokolom, keď sa k hlave štátu dôverne pritisol a začal mu čosi šepotať do uška z toľkej blízkosti, že sa mu perami dotýkal tváre. Hlave svetovej veľmoci bolo to nechutné narušenie jeho výsostne osobného priestoru evidentne nepríjemné, ale na rozdiel od toho nášho elementárnou diplomaciou nezasiahnutého šaša zachoval dekórum a nevyšklbol si ruku z nekomfortného zovretia. Vydržal. Pravdupovediac, ja by som to nezvládla. Kedysi by sa Hegerovo správanie označilo za „vtieravé ako Pitralon“, vliezajúci hlboko pod kožu. V populárnej detektívnej sérii zas „Vtierka Castle“. Oboje rovnako neprijateľné nielen medzi civilizovanou elitou politických špičiek.

A mne nezostáva iné, než si opätovne smutne povzdychnúť: ach jaj, a TOTO ešte donedávna bolo predsedom vlády Slovenskej republiky!

Hm, hm 205. Rasizmus naruby

15.03.2024

Čo nové vo svete? Stále dokopy nič. Vpravo pokračuje zdanlivo neriešiteľná bratská „špeciálna vojenská operácia“, ktorá sa v priebehu dvoch rokov zvrhla na celkom legálnu vojnu, vľavo sa zas teroristické útoky presunuli do podzemia a vzájomné vyhladzovanie napajedených susedov. Báťuška Putin vďaka moderným kozmetickým metódam navonok priam srší zdravím, [...]

Hm, hm 204. O farbách trochu inak

07.03.2024

Odborníci z celého sveta sa ešte stále nedohodli na jasnej, prostej kategorizácii ľudskej populácie. I keď viacerí laici sa tvária, že v tom majú prehľad, len tápu. Čo sa naučili v škole, tomu veria doteraz. No myslím, že v dvadsiatom prvom storočí je hanbou, že civilizovaný svet v tejto otázke nepokročil ani o o krok. Žeby sme v tom pohli práve my? Každé známe [...]

Hm, hm 203. Pani, a čo je vás do toho ?

25.02.2024

V ten deň bolo naozaj nevľúdne počasie. Ako sa vraví: psa by si nevyhnal. Že sa predo mnou niečo deje, som zaregistrovala až v polovici detského ihriska, kadiaľ viedla skratka k zastávke na autobus. Najprv ma upútal zvukový signál, až potom nasledoval optický. Zvláštne kňučivé kvílenie sa ozývalo od zeme. Okolo neho stála trojica desať či dvanásť-ročných galganov, z [...]

Japan Nagasaki Anniversary Q A

USA žiadajú Čínu a Rusko, aby o nasadení jadrových zbraní rozhodovali ľudia, nie umelá inteligencia

02.05.2024 08:46

Washington vyzval Peking a Moskvu na pripojenie sa k záväzku, že o nasadení jadrových zbraní budú rozhodovať len ľudia a nikdy nie umelá inteligencia.

záchod, toaleta, WC, toaletný papier

Dostala pokutu za močenie na verejnosti, skončila na súde. Amsterdam po nátlaku žien vyčlení peniaze na záchody

02.05.2024 08:17

Radnica v Amsterdame po niekoľkoročnom nátlaku zo strany žien vyčlenila štyri milióny eur na výstavbu nových verejných záchodov.

oheň, kozub, kachle, plameň

Požiar dvoch obydlí v osade v Lipanoch si vyžiadal jednu obeť

02.05.2024 07:54

Jednu obeť si vyžiadal požiar dvoch obydlí, ku ktorému došlo vo štvrtok ráno v osade na ulici Za traťou v Lipanoch.

mikuláš černák

Druhý pokus: Černák znova stojí pred súdom a chce prehovoriť. Čo na to psychiater?

02.05.2024 07:15, aktualizované: 08:30

Odporúčanie na prepustenie dostal od šéfa leopoldovskej väznice a priaznivé mal aj psychologické posudky. Prokurátor priznal, že muselo dôjsť k silnej resocializácii.

olitat

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 205
Celková čítanosť: 696914x
Priemerná čítanosť článkov: 3400x

Autor blogu

Kategórie