Založ si blog

Hm, hm 200. Adelka, u mňa to máš za jedna !

Tak sa mi zdá, že sa málo chválime. A špeciálne na týchto blogových stránkach denníka Pravda. Všimnite si to niekedy. Samozrejme, nemyslím tým komerčné výseky, ani povrchové znalecké posudky vizáže podaktorých celebrít, ani kúskové pochvaly typu „Nákupné maniačky“ alebo „Pečie celé Slovensko“. Ja mám v hľadáčiku skutočné vnútorné kvality konkrétnych ľudí. Veď uznajte: každý na každého len kydá, osočuje, znevažuje opak, čo sa dá, to negativizuje, kritizuje za každú cenu a – čím štipľavejšie, tým lepšie. A po našom: kto zasadí tvrdší úder, je víťaz! No pokúsme sa ten nepomer trošku zvrátiť a aspoň občas o niekom napísať aj dačo pekné. Moja voľba výberu bola v podstate veľmi jednoduchá. Nie, skutočne nepôjde o ľudožrútsku, pevne zakotvenú rastlinu v obrovskom kvetináči, ale o živého dvojnohého tvora, skôr pohyblivého rýchlejšie, než by mu bolo prospešné. A tou osobou je

Adela Vinczeová, rodená Banášová.

Prečo práve ona? Lebo ju pozná celé Slovensko. Je to náš národný poklad, hoci si nie každý uvedomuje jej mediálnu každodennú prítomnosť medzi nami. Zvykli sme si. Na to, že aj v najťažších chvíľach nám dokáže pomôcť jej suchý sarkastický humor, alebo nás len tak rozosmejú jej výstižné bonmoty. Narodila sa v Bratislave, vyrastala v Nemecku, vyštudovala Filozofickú fakultu UK, odbor Kulturológia. Ja som sa s jej menom stretla, keď ešte moderovala s Matejom Sajfom Cifrom rozhlasové okienka, v ktorých si vtipné poznámky prehadzovali zo strany na stranu ako pingpongové loptičky. Žiaľ, o väčšinu jej programov som prišla, pretože keď ona sadala za mikrofón, ja som práve išla spať. Preto som ju skutočne zaregistrovala až po jej prvých vystúpeniach v televízii. A musela som uznať, že niečo na tej mladej dáme je. Iste, začiatky nemala ľahké. Skôr boli hrboľaté, kľukaté, plné prešľapov. Ale učila sa rýchlosťou blesku. Jej nevšedný modelkovský výzor ju priam predurčoval k vystupovaniu pred kamerou. Je vysoká a mimoriadne štíhla. Za dve desaťročia sa dokázala zaradiť medzi absolútnu moderátorskú špičku. Svojou pohotovosťou, rýchlosťou reakcií na akýkoľvek podnet, neošúchanými vratkami, nečakanými výpadmi. V ostatných rokoch nezaváhala ani jeden, jedinýkrát. Oplýva úžasnou mierou sebareflexie. Zvyčajne ide naživo, bez predchádzajúcej prípravy. Jej brilantne pracujúci mozog pracuje na plný výkon a jej vysoko nadpriemerné ohodnotenie I.Q. by ma naskutku zaujímalo. Som si celkom istá, že dosahuje v celosvetovom priemere výšok jasnej geniality. Pravdepodobne by nešlo o všetky smery, ale verbálnu komunikáciu má zaručene na jednotku s tromi hviezdičkami. Zároveň je táto výnimočná mladá dáma celkom neopakovateľná: je ozdobou každej spoločnosti, či si navlečie iba tepláky, alebo spoločenské šaty najzvučnejších značiek, vysoké lodičky alebo športové tenisky. Nezdá sa, žeby jej na tom veľmi záležalo. Viac akoby ju zaujímalo jej okolie. Je vnímavá – empatická s väčšou kapacitou príjmu a jeho vyhodnoteniu než má hociktorý softvér umelej inteligencie. Netuším, ako to tá dievčinka robí, ale v nasledujúcom programe, v ktorom jej namiesto Sajfu sekunduje Dano Dangl, si jej zručnú pohotovosť ráčte všimnúť. Ručím vám za to, že si ju vychutnáte. Rovnako ako z iných si pokojne utiahne aj sama zo seba…Toľko slov a to som ani zďaleka nespomenula všetky jej majstrovstvá. Počuli ste už jej spev? Bok po boku na koncertnom turné s pánom Richardom Müllerom? Má všestrannú výchovu. Osem rokov chodila na hodiny klavíra… A napriek všetkému je v nej zvláštna tichá pokora, ktorá jej nedovolí spyšnieť, ani zaspať na vavrínoch. Nikdy sa nebratríčkovala s politikou, či by sa zamotala do filozofického politikárčenia. Iste má svoje názory, ale nikomu ich nevnucuje. Mamonárstvo? Afektovanie? Zabudni! Tieto artikle Adelka na sklade nemá!

Ale aj tak sa nájde jedna vlastnosť, kvôli ktorej ju uznávam vari najviac. Jej plynulé simultánne preklady z nemčiny a angličtiny do slovenčiny a späť. Fakt netuším, ako to robí! Kto a ako ju to naučil? Ak ide o jej vlastný spôsob prezentácie, tak sa úctivo skláňam pred jej vlastnou tvorbou, pretože toľké majstrovstvo som nepočula od nijakého, hocako ostrieľaného tlmočníka! Aj tí najpodkutejší matadori sa pred tou mojou Adelkou môžu schovať! Zažili ste ju niekedy v rozhovore so zahraničným hosťom? Povie niekoľko slov po našom, vzápätí plynulo prejde do angličtiny alebo nemčiny, vyčká na odpoveď, obratom ju preloží znovu do „nášho“, spýta sa po slovensky, preloží do inokrajca a takto pokračuje donekonečna. Neskutočná hudba pre ľudské uši! Pritom nech si každý vraví, čo len chce, ani tieto dva svetové jazyky nie sú bez zádrhov, i keď sa niekomu zdajú byť jednoduché. Lenže ukrývajú v sebe dáke tie pasce: ak sa až v závere vety objavia slovíčka, negujúce celý jej význam. To zahabká hociktorý tlmočnícky borec, ak už má trištvrtiny preložené! A niektorý sa z tej šlamastiky zrozumiteľne nevymotá vôbec!

Naša Adelka to zvláda ľavou zadnou. Ani sa nezadýcha. Nejde ani o časové posuny, ani o dáke podvody v priamom prenose. Akoby na protihráčovi už vopred videla, čo chce povedať. Obdivuhodná vlastnosť! A vôbec: možno aj vidí. Nie je to jeden z prvých vesmírnych Avatarov, čo sa nenápadne votreli do našej populácie? Nech je to ten či onen, medzi nami sestrami: „Good luck, Adelka!“ Veď vy si to už preložíte!

Hm, hm 205. Rasizmus naruby

15.03.2024

Čo nové vo svete? Stále dokopy nič. Vpravo pokračuje zdanlivo neriešiteľná bratská „špeciálna vojenská operácia“, ktorá sa v priebehu dvoch rokov zvrhla na celkom legálnu vojnu, vľavo sa zas teroristické útoky presunuli do podzemia a vzájomné vyhladzovanie napajedených susedov. Báťuška Putin vďaka moderným kozmetickým metódam navonok priam srší zdravím, [...]

Hm, hm 204. O farbách trochu inak

07.03.2024

Odborníci z celého sveta sa ešte stále nedohodli na jasnej, prostej kategorizácii ľudskej populácie. I keď viacerí laici sa tvária, že v tom majú prehľad, len tápu. Čo sa naučili v škole, tomu veria doteraz. No myslím, že v dvadsiatom prvom storočí je hanbou, že civilizovaný svet v tejto otázke nepokročil ani o o krok. Žeby sme v tom pohli práve my? Každé známe [...]

Hm, hm 203. Pani, a čo je vás do toho ?

25.02.2024

V ten deň bolo naozaj nevľúdne počasie. Ako sa vraví: psa by si nevyhnal. Že sa predo mnou niečo deje, som zaregistrovala až v polovici detského ihriska, kadiaľ viedla skratka k zastávke na autobus. Najprv ma upútal zvukový signál, až potom nasledoval optický. Zvláštne kňučivé kvílenie sa ozývalo od zeme. Okolo neho stála trojica desať či dvanásť-ročných galganov, z [...]

Roman Michelko

Koalícia sa nezhodne na Harabinovi ani na šéfovi NR SR. SNS má svoje požiadavky, hovorí Michelko

27.04.2024 14:50

Čo sa týka RTVS, vo vzduchu aktuálne lieta osem až desať mien ľudí, ktorí by chceli novej STVR šéfovať.

Euro / Eurá / Bankovka / Peniaze /

Števulová: Koalícia chce zastrašiť mimovládky. Michelko: Chceme zvýšiť transparentnosť ich financovania

27.04.2024 14:07

Strana Progresívne Slovensko považuje návrh novely zákona o mimovládnych organizáciách predložený SNS za protizákonný a protiústavný.

Dmitrij Peskov

Peskov: Neexistujú žiadne predpoklady pre mierové rokovania Ruska a Ukrajiny

27.04.2024 13:29

Špeciálna vojenská operácia, ako Rusko označuje vojnu na Ukrajine, bude pokračovať, pre mierové rokovania nie sú podľa Moskvy žiadne predpoklady.

Alexej Navaľnyj

WSJ: Putin zrejme nenariadil zabiť Navaľného, konštatovali americké tajné služby

27.04.2024 12:42

Americké tajné služby podľa nemenovaných predstaviteľov dospeli k záveru, že Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného vo februári zabili.

olitat

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 205
Celková čítanosť: 695901x
Priemerná čítanosť článkov: 3395x

Autor blogu

Kategórie