Založ si blog

Hm, hm 207. Posadnutosť

Okrem niekoľkých policajtiek nepoznám ani jednu ženu, ktorá by vlastnila strelnú zbraň. Zato medzi mužmi je len málo takých, ktorí by ju nemali. A nájde sa medzi nimi zopár tých, ktorým by som nezverila do rúk ani detskú gumipušku, nieto ešte smrtonosný artikel. Neviem, z čoho pramení ich fascinácia pukotajúcimi hračkami. Vari to pochádza ešte od pračloveka, keď po prvýkrát vyformoval kyjak nielen kvôli zabitiu koristi, ale aj ochrane vlastnej tlupy proti susedným nepriateľským kmeňom. Pripadá mi dosť zvláštne, že tento syndróm zostal mužom až podnes. Akoby sa v tomto smere vôbec nevyvinuli, ustrnuli vo vývoji. S koltom vo vrecku sa cítia mužnejšie, dôležitejšie či výnimočnejšie? Ja som sa po prvý raz dotkla strelnej zbrane pod starostlivým dozorom tatka, neskôr na školách s odbornými inštruktormi. Nikdy inokedy som nepocítila túžbu ani držať ju, a už vôbec nie zastrieľať si z nej.

Pokiať viem, nadobudnúť u nás strelnú zbraň nie je veľmi zložité. Stačí zložiť skúšky, uviesť primeraný dôvod na vydanie povolenia a úspešné absolvovanie psychotestov. Jednou z dôležitých podmienok vlastníctva zbrane je, že pokiaľ ju držíte v domácnosti, musí byť riadne zabezpečená v uzamykateľnom priestore, pričom strelivo do nej musí byť na extra mieste, mimo nej. A práve tu vidím až dva kamene úrazu. V prípade ohrozenia je vám rozobratá zbraň na prd. Kým sa k nej prekopete a naládujete do nej aj muníciu, už dávno môže byť po vás. Druhým nebezpečenstvom je, že dáky ten váš pubertiak alebo nevyrovnaný adolescent si s prefíkanosťou líšky odpozerá kombináciu na otvorenie odkladacieho boxu alebo úkryt uzamykacieho mechanizmu. Stačí vystriehnuť chvíľu nepozornosti či neprítomnosť rodičov – a nešťastie je hotové. Nie vždy musí ísť o úmyselný zámer niekomu ublížiť. Častejšia je snaha vytiahnuť sa pred kamošmi, pomancovať sa. Lenže ono sa to môže nepekne zvrtnúť. S fatálnymi následkami.

Okrem legálne vybavených ozbrojených štátnych zložiek a niekoľkých špeciálnych združení či spolkov nevidím ani ten najmenší dôvod na ozbrojovanie bežných občanov. Stačí, keď sa v domácnosti poobzeráte okolo seba a uvidíte desiatky obranných predmetov – od množstva nožov, valčekov na cesto, tĺčikov na mäso, až po nožnice či pletacie ihlice. Ani jeden z týchto výrobkov síce prípadného páchateľa nezlikviduje, ale poskytne vám dostatok času na privolanie pomoci. Účinnejšie sú mechanické zábrany alebo najmodernejšie kódové bezpečnostné alarmy. Ani na použitie v práci nie sú strelné zbrane potrebné. Dúfam, že vyšetrovatelia atentátu na pána Fica idú aj po stope vydania povolenia na jej držbu. Kto, kedy a prečo vydal taký súhlas? Na ochranu domu a majetku nebol potrebný. A v práci ako ochrankárovi v obchodnom dome tobôž nie. Každý predsa vie, že na stráženie rožkov sa nepoužíva ani pištoľ, ani revolver. Jeho povinnosťou je zadržať páchateľov krádeže a urýchlene zavolať policajtov, ktorí ako jediní sú oprávnení zasiahnuť. Tak ako je potom možné, že atentátnik Juraj C. sa ozbrojený premával hore-dolu po polovici Slovenska? Nie je to trochu udreté na hlavu? Čo takto návrat k tradičným obuškom a v prípade krajného ohrozenia paralyzérom?

V tomto momente ma zbrojárske firmy znenávidia, čierny trh so zbraňami ma bude velebiť. Ja by som totiž navrhovala totálne odzbrojenie radových občanov. Nie hneď a okamžite, ale postupne, v horizonte piatich či desiatich rokov. Nebolo by to veľmi komplikované. Už vydané povolenia na užívanie strelných zbraní by mohli zostať v platnosti, ale žiadne nové by sa už nemuseli vôbec vydávať. Načo aj? V našich domovoch sú prakticky nepoužiteľné, prípadne by ste sa vystavili trestnému činu neprimeranej obrany. V práci platí takmer to isté. Zastrelenie človeka kvôli ukradnutému luxusnému parfému? Ale fuj, to vari nemyslíte vážne! Každý obchod má svoje kvóty vyhradené na straty ukradnutého tovaru a ešte navyše sú aj poistené.

Naozaj by ma úprimne zaujímali aktuálne štatistiky Ministerstva vnútra, koľko legálne vlastnených krátkych strelných zbraní koluje medzi našimi občanmi vrátane prehľadu o percentuálnom podiele, ktoré na tomto čísle tvoria ženy. Ak by sa v praxi ujal môj návrh úplného odzbrojenia obyvateľov Slovenska, koľkým zbytočným tragédiám sa mohlo predísť?

Hm, hm 208. Šutaj Eštok boduje!

05.06.2024

Sú ľudia, ktorí sa pod ťarchou postupujúcej pracovnej kariéry zosypú. Neunesú zvýšenú zodpovednosť, ani náročnosť kladených požiadaviek. V krátkom čase sa vám rovno pred očami akoby rozpadali, láme sa aj ich charakter. No sú aj takí, čo vám priamo pred vami rastú, vyvíjajú sa. A niekedy to vyzerá tak, že čím viac im na chrbát naložíte, tým lepšie sa im vodí. [...]

Hm, hm 206. Takto teda nie , vážení !

28.05.2024

Absurdný a celkom nezmyselný atentát na pána Fica niektorí komentátori prirovnali k vraždám pred Teplárňou či k vražde pána Kuciaka a jeho snúbenice. Ja si myslím, že ide o tri celkom odlišné skutky. Prvý vykonal nevyrovnaný mladý muž posadnutý túžbou zabíjať, druhé dve boli zabitím na objednávku kvôli snahe umlčať novinára, aby nemohol zverejniť háklivé [...]

Hm, hm 205. Rasizmus naruby

15.03.2024

Čo nové vo svete? Stále dokopy nič. Vpravo pokračuje zdanlivo neriešiteľná bratská „špeciálna vojenská operácia“, ktorá sa v priebehu dvoch rokov zvrhla na celkom legálnu vojnu, vľavo sa zas teroristické útoky presunuli do podzemia a vzájomné vyhladzovanie napajedených susedov. Báťuška Putin vďaka moderným kozmetickým metódam navonok priam srší zdravím, [...]

Polícia / Kontrola /

Rekord roka: Za volantom nafúkal 4,2 promile. Šoférovi od Košíc hrozí rok basy

22.06.2024 11:50

Policajná hliadka 37-ročného vodiča zastavila a kontrolovala v obci Bukovec v okrese Košice-okolie.

monolit

Ďalší záhadný monolit uprostred púšte. Polícia v Nevade ho rýchlo odstránila

22.06.2024 11:15

Ide o pokračovanie série takých prípadov, ktoré zatiaľ zostávajú nevysvetlené.

blesk. búrka

Búrky, krúpy, vetrisko. Počasie potrápi Slovensko, meteorológovia vydali výstrahy

22.06.2024 11:03

SHMÚ upozorňuje aj na možnosť vzniku materiálnych škôd.

olitat

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 208
Celková čítanosť: 709095x
Priemerná čítanosť článkov: 3409x

Autor blogu

Kategórie