Založ si blog

Hm, hm 219. Ako sa šašovia Danko a Huliak rozkmotrili

Sú politici, ktorí si vidia ďalej od nosa, takpovediac aj za roh. Potom je šedá skupina tých takmer neviditeľných. A rad uzatvárajú šašovia, čo sa narodili vari len na to, aby pobavili našu širokú pospolitosť. Za každú cenu. Hlavne keď podaktorí naši spoluobčania už pomaly nemajú ani na chlieb!

Z primusenia som sa trochu zorientovala v tureckých nekonečných telenovelách. Nečudo, keď ich početnosť na našich televíznych obrazovkách prevalcovala aj reprízy prastarých nemeckých kriminálok. No tie turecké soap-opery majú dve obrovské výhody /či skôr nevýhody?!/ : jednak ich do ohlúpnutia opakujú, takže na ne chcete-nechcete, skôr či neskôr musíte natrafiť. Podaktoré diely vám produkcie servírujú aj trikrát denne, a jednak sú mimoriadne priehľadné. Pripomínajú mi tradičné slovenské rozprávky, v ktorých napokon dobro zvíťazí nad zlom a všetci šťastne žijú, až kým nepomrú. Od prvého okamihu je totiž jasné, kto je tým klaďasom, kto jasným záporákom a kto bol do nich nasadený len ako vtipná postavička kvôli obveseleniu divákov, aby sa celkom neutopili v potokoch sĺz a početných tragédií stretávajúcich hlavné postavy. Roly policajtov sú tam azda len do počtu, pretože pri lapaní zloduchov systémom hustých rojníc krásnu hrdinku aj tak nikdy neoslobodia. No nájde ju kto? Predsa jej milovaný vyvolený!

Do spolku bavičov s pokojným svedomím zaraďujem dvoch šašov z našej súčasnej politickej vrcholnej scény. Páni Danko zo strany SNS a Huliak od nej sa už dávnejšie profilovali ako jej špičkoví predstavitelia. Nemienim tu rozoberať ich eskapády z čias dávno minulých, ktoré si mnohí veľmi dobre pamätáme – od slovných urážok, nekontrolovateľných výbuchov hnevu až po osobné strkanice, ale naopak tie najnovšie. Možno preto, aby som si utriedila svoj názor na ne. Takže: najprv konanie pána Danka. Pokiaľ viem, ešte nedávno mal namierené na kandidátku do EP. Prečo sa tam nakoniec neodpratal? Netuším, ale proste nám zostal na krku ako predseda tretej, doplnkovej koaličnej strany. Maličkej, no veľmi dôležitej kvôli počtom hlasovacích lístkov. V prvých mesiacoch sa Danko tváril ako milius, ale netrvalo dlho a už vystrčil rožky. Vari si netrúfol na pána Fica, ale na HLaS, podstatne morálne oslabeného o pána Pellegriniho, veru áno. Či už Dankovi ide o post predsedu parlamentu alebo čokoľvek iné, neustále do nich len bodá a bodá. A čosi žiada a žiada. Ostro kritizuje. Lenže jedným dychom ihneď dodáva, že SNS nikdy nebude rozbíjačkou koalície. Nikdy, nikdy, nikdy. A síce súhlasí, žeby sa ich problémy mali riešiť za zatvorenými dverami, ale veď predsa on zas toľko toho nepovedal…! Naozaj nie? Každý deň počujem dáku tú kritickú poznámočku, občas aj dve. Ten šašo akoby si ani nepamätal, čo a kedy vlastne natáral. Keby ho pán Fico natoľko nepotreboval do počtu, zaručene by ho už dávno vykopal z dverí!

Šašo Huliak je trochu iná káva. Tiež nijaký čajíček, ale prvotriedny bavič. Tu sa pobije, tam zahučí alebo douráža každého či každú v dosahu. Vzápätí sa znovu tvári ako dobráčisko od kosti, čo nevie ani do troch narátať. Hotové neviniatko. A práve tento človek pred niekoľkými dňami vypustil na naše úbohé hlavy atómovku. Vysvetlenia sme sa nedočkali. Aspoň nie takého, ktorému by sme rozumeli. Pokiaľ som stačila zaznamenať, k otvorenému konfliktu s Dankom nedošlo. Tak kde je zakopaný pes, že sa šašo Huliak odčlenil od svojej materskej základne? Keď sa tú správu dozvedel Danko a oznámil ju aj verejne, dokonca nad ňou od dojatia vyronil aj slzičku. Toto že mu vykonal jeho spolupartajník? Takto ho bodnúť hrdzavým klincom rovno do očka? Spôsobiť rozkol a oslabenie strany, inak pevnej ako betón? Ale nemyslite si, to ešte nebolo všetko. Lenže odtiaľto sa to pekelne zneprehľadnilo. Aspoň pre mňa. Huliakovci sa síce odčlenili, no nie zas tak úplne. Nie sú už v SNS, no vonkoncom neoslabili koalíciu, pretože zotrvávajú v Klube SNS, takže vlastne sú stále jej členmi. Takže šašo Danko, ani pán premiér sa vlastne ani nemajú na čo sťažovať! Alebo predsa len áno?

Mám rada moderné turecké telenovely. Dobrí sú dobrí, zlí sú zlí a občas sa v nich mihnú aj veselé šašovské postavičky. Nakoniec väčšinou všetko dobre dopadne. Ale čo s tou našou neraz celkom neprehľadnou politickou scénou? Ako ju správne vyhodnotiť? Kto je dobrý, kto zlý? Ešteže tie postavičky sú celkom jasné. A Danko s Huliakom sa medzi ne zreteľne zaradili. Ich počínanie sa vôbec nedá zdravým rozumom ohodnotiť. Azda vari len ako komické číslo dua standupistov. A čo vy? Chápete ich vyčínanie? Ja z toho nerozumiem ani zbla!

Hm, hm 218. Najhlúpejší titulok roka

30.09.2024

Starého psa nové kúsky nenaučíš. Alebo: Zvyk je železná košeľa. Ešte za predinternetovských čias som sa naučila rýchlo pochytať všetky aktuálne informácie z domova i zo sveta. V televízii na Teletexte. Prelistovala som si obsah, prečítala tie, čo ma upútali a zaraz som bola o čosi múdrejšia. Dnes však už túto metódu nikomu neodporúčam. Podaktoré názvy článkov [...]

Hm, hm 217. Boris Kollár mi chýba …

25.09.2024

… a v tomto skromnom blogerskom príspevku sa pokúsim objasniť, prečo. Viem, že moje úvodné vyhlásenie v mnohých ľuďoch vzbudí vlnu nevôle, odporu, ba aj nenávisti, ale nedokážem si pomôcť. Proste musím, lebo to tak cítim. Nie som závistlivá osoba, takže jeho mnohomiliónové majetky, mnohopočetné potomstvo, a už vôbec nie jeho hárem ma neprivádzajú do rozpakov, [...]

Hm, hm 216. O špinavých zadkoch

22.09.2024

Vari už nikto nepochybuje o tom, nakoľko hlboko za ostatných 30 rokov klesla úroveň ponuky našich televíznych programov. Mladá generácia si trošku zaloví na internete, len aby si užila ozajstnú kultúru, tá najmladšia už vôbec netuší, čo taký dobrý film je. Akceptuje aj zamorenie častými reprízami, prerušovačkami reklamami, teleshopingovými pásmami a upútavkami na [...]

Izrael / Armáda / Ostreľovanie /

Izraelský úder zabil 15 členov Hizballáhu. Na Tel Aviv zaútočili jemenskí povstalci

03.10.2024 10:35

Útok mieril na budovu, z ktorej militantné hnutie podľa armády operovalo.

Michal Šimečka

Od Matoviča k progresívcom. Tankó si našiel nový poslanecký klub

03.10.2024 10:18, aktualizované: 10:37

Progresívne Slovensko predstavilo novú posilu svojho poslaneckého klubu.

Matúš Šutaj-Eštok / Patrik Krauspe / Martin Hrachal / Cestovné pasy /

Šutaj Eštok ukázal prípady, ktoré schvaľovali atentát na Fica. Je medzi nimi aj komik

03.10.2024 10:18

V jednom z prípadov vzniesli už aj obvinenie.

Pezinok, ŠTS, Kuciak, vražda, súd, pojednávanie, BárdyX

Fico žaluje šéfa Aktualít, žiada vysoké odškodné

03.10.2024 09:55

Žalobu, ktorá je podľa Petra Bárdyho najväčšia svojho druhu voči novinárovi v histórii Slovenska, označil za šikanóznu.

olitat

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 219
Celková čítanosť: 739373x
Priemerná čítanosť článkov: 3376x

Autor blogu

Kategórie